Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ


Παναγιώτης Καραχάλιος
Πες μου για τη καθημερινή σου ζωή στη Πάρο.
Απάντηση:
Το πρωί ξυπνάω, απολαμβάνω τη θάλασσα και τον ήλιο του νησιού μετά απολαμβάνω τα μπάνια στη θάλασσα ενώ το χειμώνα πάω στο καφενείο και βλέπω τα καράβια που περνούν.

Ποιες είναι οι συνήθειες των ανθρώπων στη Πάρο;
Απάντηση:
Να κουτσομπολεύουν ο ένας τον άλλον, να

Συνέντευξη από τον Παππού μου

Θοδωρής Μακαρίτης


ΕΓΩ-Παππού να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις;
ΠΑΠΠΟΎΣ-Ναι, παιδί μου.
ΕΓΩ-Πόσα χρόνια μένεις στο χωριό;
ΠΑΠΠΟΎΣ-Από τότε που γεννήθηκα. Βέβαια έζησα και 15 χρόνια στην Αθήνα.
ΕΓΩ-Που σου αρέσει περισσότερο;
ΠΑΠΠΟΥΣ-Φυσικά στο χωριό!
ΕΓΩ -Γιατί παππού;
ΠΑΠΠΟΥΣ-Η πόλη έχει άγχος. Εδώ είμαι ήρεμος. Φροντίζω τα χωράφια μου τις κότες και τον κήπο μου.
ΕΓΩ-Η ζωή είναι ίδια από παλιά ή έχει αλλάξει κάτι;

Συνέντευξη από τη θεία μου


Πετρούλα Μονογυιού
1.Πώς περνάτε την καθημερινή και την επαγγελματική σας ζωή;
Είμαι υπάλληλος στα ΕΛΤΑ. Η δουλειά μου είναι κουραστική, γιατί εργάζομαι με όλες τις καιρικές συνθήκες. Είναι αρκετά  υπεύθυνη, γιατί τα αντικείμενα που διεκπεραιώνω είναι πολύ σημαντικά.
Ξυπνάω στις 6.00, γιατί η εργασία μου απαιτεί προετοιμασία και γυρίζω στο  σπίτι στις 3.30. Η άδειά μου είναι είδος πολυτελείας όταν δεν υπάρχει κάποιος  να με αντικαταστήσει. Η δουλειά μου είναι πολύ δύσκολη. Με την πάροδο των χρόνων αρχίζουν τα προβλήματα υγείας. Παρόλες τις δυσκολίες όμως  μου αρέσει πάρα πολύ, γιατί έρχομαι σε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΑ!


Αδαμοπούλου Νικολέτα
Τι δουλειά κάνετε; Μπορείτε να μας περιγράψετε μια μέρα στη δουλειά σας; 
Η δουλειά μου είναι βρεφονηπιαγωγός. Πηγαίνω το πρωί στη δουλειά. Τις πρώτες ώρες ασχολούμαι με τις δουλειές του γραφείου. Όταν χρειάζεται (λείπει μια συνάδελφος) μπαίνω μες την τάξη που βρίσκονται τα παιδιά και ...

Κοινωνικοπολιτισμικές Θεωρίες Μάθησης


Στο επιστημονικό παράδειγμα του εποικοδομισμού, εκτός από τις γνωστικές θεωρίες της μάθησης, κινούνται και οι κοινωνικοπολιτισμικές θεωρίες, οι οποίες θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτές, ρίχνοντας όμως το βάρος τους στον κοινωνικό καθορισμό της γνώσης. Δηλαδή, αν δεχτούμε ότι οι θεωρίες κινούνται ανάμεσα σε ένα δίπολο άτομο - κοινωνία, οι γνωστικές θεωρίες στρέφονται γύρω από τον πόλο άτομο, ενώ οι κοινωνικοπολιτισμικές γύρω από τον πόλο κοινωνία.
Σε γενικές γραμμές, οι θεωρίες αυτές υποστηρίζουν ότι η...

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Αιτιολογικοί παράγοντες των προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών

Βασιλική Σαμαρά, Κοινωνική Λειτουργός


Με βάση το διεθνώς αποδεκτό διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM-IV η ΔΕΠΥ κατατάσσεται στην κατηγορία των Διαταραχών Ελλειμματικής Προσοχής και Αποδιοργανωτικής Συμπεριφοράς μαζί με τη Διαταραχή Διαγωγής και την Εναντιωματική-Προκλητική Διαταραχή. Η αιτιολογία και των τριών διαταραχών αναφέρεται  στη βιβλιογραφία (Cantwell, 1996) ως κοινή και αφορά τόσο το  νευροδιαβιβαστικό, νευροβιολογικό σύστημα και την εγκεφαλική λειτουργία όσο και τους εξωγενείς παράγοντες όπως οικογενειακό, σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Επισημαίνεται βέβαια ότι, παρόλο που η ΔΕΠΥ δεν προκαλείται από δυσλειτουργικές οικογένειες ή κακή άσκηση του γονεϊκού ρόλου, οι εξωγενείς παράγοντες συντελούν περισσότερο ή λιγότερο στην εκδήλωση και στο βαθμό έντασης των συμπτωμάτων  της

Το σύνδρομο Rett


Πηγή: Rett Syndrome Association of Australia (RSAA)
Μετάφραση: Γκούντια Ευδοξία, καθηγήτρια Αγγλικών.
Το Σύνδρομο Rett είναι μία περίπλοκη νευρολογική ανωμαλία. Επηρεάζει την επικοινωνία και τις κινήσεις. Συνήθως παρουσιάζεται σε κορίτσια και επηρεάζει τις κινήσεις του σώματος.

Το σύνδρομο Rett έχει γενετική καταγωγή. Πιθανότατα είναι η πιο κοινή γενετική αιτία βαθύτατης διανοητικής και σωματικής ανικανότητας στα κορίτσια, που συμβαίνει σε περισσότερες από 1 στις 10.000 θηλυκές γεννήσεις. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι μια μεγάλη μερίδα ατόμων με σύνδρομο Rett έχουν μια μεταβολή ή ελάττωμα στο γονίδιο MECP2 του X χρωμοσώματος στο Xq28. 
Παρ' όλο που αρχικά τα συμπτώματα δεν είναι...

Το σύνδρομο Landau-Kleffner (LKS)

Επιμέλεια:Δ. Αλεξίου, Α. Καρλοβασίτου-Κόνιαρη, Α' Νευρολογική Κλινική. Ηλεκτροεγκεφαλικό εργαστήριο, Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Πηγή:Περιοδικό "ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ", Αρχεία Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.(Τόμος 37, τεύχος 2/2000), http://www.encephalos.gr


Το σύνδρομο Landau-Κleffner είναι σχετικά σπάνιο σύνδρομο της παιδικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από επίκτητη αισθητηριακή αφασία και ποικιλομορφία επιληπτικών κρίσεων και ηλεκτροεγκεφαλογραφικών ανωμαλιών.

Η αιτιολογία του είναι ποικίλη και στις περισσότερες περιπτώσεις αδιευκρίνιστη. Η πρόγνωση του συνδρόμου είναι σχετικά καλή ως προς τον έλεγχο των κρίσεων αλλά οι αφασικές διαταραχές παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστη μα και δεν υποχωρούν πάντοτε πλήρως.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει για τον έλεγχο των κρίσεων το Βαλπροϊκό Να ενώ τα κορτικοστεροειδή και η γ-σφαιρίνη έχουν χρησιμοποιηθεί με σχετικά καλά αποτελέσματα για τη βελτίωση των αφασικών διαταραχών.
Εισαγωγή
Το σύνδρομο Landau-Kleffner (LKS) ή επίκτητη επιληπτική αφασία της παιδικής ηλικίας συνίσταται σε

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ WILLIAMS – BEUREN


Γενικές πληροφορίες για γονείς και εκπαιδευτικούς
Πολυχρόνης Ευκαρπίδης Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής

Εισαγωγή



Το άρθρο αυτό περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για το Σύνδρομο WilliamsBeuren. Δημιουργήθηκε για να καλύψει ανάγκες γενικής πληροφόρησης των γονέων και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, για μερίδα μαθητών μας.
Οι πληροφορίες προέρχονται από γερμανικούς συλλόγους γονέων και ιδιαίτερα από τη Regionalgruppe BayernSüd καθώς και από εμπειρίες της καθημερινότητας στο Τμήμα Ένταξης του σχολείου μας.

Σύνδρομο Turner (Τέρνερ)



Φυλοσχετιζόμενη διαταραχή, το σύνδρομο Turner επηρεάζει κορίτσια και επισυμβαίνει, όταν ένα από τα δύο Χ χρωμοσώματα, που κατά φύση βρίσκονται στα θήλεα λείπει ή είναι ατελές. Αποτελεί αιτία μέτριας νοητικής υστέρησης και συνδέεται με πλήθος προβλημάτων υγείας στην ...

Σύνδρομο Asperger: Αιτιολογία, διάγνωση, τρόποι παρέμβασης και προοπτικές



Οι γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες που διαμορφώνουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ανθρώπου εξελίσσονται σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Γενετικοί και βιολογικοί παράγοντες όμως μπορεί να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη. Ένας τέτοιος παράγοντας που αποτελεί εμπόδιο στην κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου είναι το σύνδρομο Asperger που θα περιγράψουμε στη συνέχεια.
Το σύνδρομο Asperger είναι μια ήπια παραλλαγή αυτισμού, που επηρεάζει κυρίως την ικανότητα επικοινωνίας και τις κοινωνικές σχέσεις του ατόμου. Ανήκει στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και για καιρό υπήρχαν διαφωνίες σχετικά με το αν αποτελεί ξεχωριστή διαταραχή ή πρόκειται για αυτισμό σε ελαφριά μορφή.
Περιλήφθηκε για πρώτη φορά σαν ξεχωριστό σύνδρομο το 1994 στο εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (APA, 1994).
Το σύνδρομο πήρε το όνομα του από τον ψυχίατρο Hans Asperger που το 1944 στη Βιέννη παρατήρησε την εξαιρετική δυσκολία μερικών ...

Ένταξη Μαθητών με σύνδρομο Down στα Δημοτικά Σχολεία



Από το σύλλογο για το σύνδρομο Down στη Σκωτία (Including students with Down syndrome in primary schools- by Scottish DSA)
Μετάφραση: Κόκκαλη Μαρία, δασκάλα, με την άδεια του συλλόγου στην Αγγλία, απ’ όπου διατίθεται επίσης το έντυπο.
Πληροφορίες για Δασκάλους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Γιατί ένταξη;
 Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σ’ ένα παιδί με σύνδρομο Down να παρακολουθήσει το συνηθισμένο σχολείο. Όλο και περισσότερες έρευνες που έχουν δημοσιευτεί επαυξάνουν τη γνώση για τις ικανότητες των παιδιών με σύνδρομο Down και τη δυνατότητά τους να ενταχθούν επιτυχώς, ενώ έχει αυξηθεί και η συναίσθηση των γονέων για την αξία και τα οφέλη της...

Γενικό ή ειδικό σχολείο; Πρόταση για την εκπαίδευση (προσχολική και δημοτική) των παιδιών με σύνδρομο Down στο ελλαδικό εκπαιδευτικό σύστημα



Γενικό ή ειδικό σχολείο; Πρόταση για την εκπαίδευση (προσχολική και δημοτική) των παιδιών με σύνδρομο Down στο ελλαδικό εκπαιδευτικό σύστημα

του Κωνσταντίνου Δαραή

1. Εισαγωγικά ερωτήματα: Καταρχήν πιστεύω ότι για να διαπραγματευτεί κανείς το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών με σύνδρομο Down πρέπει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
α) Μπορούν οι αρχές ανάπτυξης των τυπικώς αναπτυσσομένων ατόμων να εφαρμοστούν και στη μελέτη των ατόμων με καθυστέρηση επί συνδρόμου Down; Ισχύει η υπόθεση της όμοιας εξελικτικής ακολουθίας; (Ciccheti & Beegly, 1990, Hodapp & Zigler, 1990).
β) Τα άτομα με νοητική καθυστέρηση γενικά, αλλά και ειδικά τα άτομα με σύνδρομο Down, εξισωμένα ως προς τη «νοητική τους ηλικία» με άτομα με τυπική ανάπτυξη, έχουν χαμηλότερη επίδοση;
γ) Η γνωστική λειτουργία είναι παρόμοια για όλα τα...

Προβλήματα Λόγου και Ομιλίας στο παιδί

Επιμέλεια Κειμένου: Ειρήνη Λεβαντή - Λογοπεδικός


Συχνά τα παιδιά έχουν δυσκολίες στην ομιλία και στο λόγο.
Τα χρόνια τα πιο καθοριστικά για την εξέλιξη της ομιλίας και του λόγου ενός παιδιού είναι από 1½ έως 4½ χρόνων.

Στην ομιλία και στο λόγο, όπως και σε όλους τους ψυχοβιολογικούς τομείς, κάθε άτομο έχει το δικό του ρυθμό εξέλιξης.
'Έτσι, ένα παιδί π.χ. μπορεί να περπατήσει σε ηλικία 10 μηνών και ένα άλλο στους...

Διαταραχές φωνητικών χορδών



Γιαννούλα Αμπιζά - Στυλιανίδη, Λογοπαθολόγος - Λογοθεραπεύτρια

Η φωνή θεωρείται ο καθρέφτης της προσωπικότητας του ατόμου και είναι απαραίτητη στην επικοινωνία των ανθρώπων. Γι' αυτό σε περιπτώσεις όπου υπάρχει διαταραχή της φωνής ο λογοπαθολόγος παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της, πέραν από το ιατρικό μέρος το οποίο αναλαμβάνει ο ωτορυνολαρυγγολόγος.
Ακολουθώντας την ταξινόμηση των φωνητικών διαταραχών των Green and Mathieson, χωρίζουμε τις φωνητικές διαταραχές σε λειτουργικές και οργανικές.

Προβλήματα λόγου-ομιλίας και οι επιπτώσεις τους

Μαρία Παπαδημητρίου, Ψυχολόγος – Λογοπεδικός
Κλεονίκη Βλασσοπούλου, Εδική Παιδαγωγός

Παιδιά με προβλήματα στο λόγο και την ομιλία συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο Ειδικής Αγωγής, στα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Προσωπικά θα προσέθετα και παιδιά με προβλήματα στην επικοινωνία γενικότερα, καθώς οι περιπτώσεις αυτές θεωρούνται πολύ σοβαρότερες διαγνωστικά και θεραπευτικά κι επηρεάζουν περισσότερο την καθημερινότητα και τη μελλοντική εξέλιξη του παιδιού. Είναι καλό λοιπόν ευθύς εξ’ αρχής να διαχωρίσουμε τις τρεις αυτές ανθρώπινες λειτουργίες:

Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα


Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα δεν εμπίπτει σε εξ ορισμού αναφορές από εγκυκλοπαίδειες ούτε θα υπάρξει ποτέ μια μόνο τυποποιημένη απάντηση στη ερώτηση τι πραγματικά είναι. Διαμέσου των χρόνων, αρκετοί φιλόσοφοι, βιολόγοι, γιατροί, ψυχολόγοι, και ακαδημαϊκοί σ’ ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταπιαστεί μ’ αυτό το θέμα το οποίο είναι σαν ένα ρολόι χεριού. Βλέπεις τους δείκτες, τους αριθμούς, ακούς τον χαρακτηριστικό ήχο των γραναζιών, βλέπεις το αποτέλεσμα. Μπορείς να προσπαθήσεις να φέρεις στο μυαλό σου την εικόνα πολλών μικρών τροχαλιών να γυρίζουν δεξιά και αριστερά, κι όσο προσπαθείς να το...

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ TΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ


Έχεις άγχος; Είναι φυσιολογικό. Λίγο άγχος είναι ωφέλιμο, γιατί βοηθάει το άτομο να συγκεντρωθεί πολύ καλά και να είναι σε εγρήγορση.
Μια καλή αρχή είναι λίγο καιρό πριν τις εξετάσεις να οργανώσεις το γραφείο και τοχώρο της μελέτης. Πρέπει να είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να βοηθάει στη συγκέντρωση και στη μελέτη.
Φτιάξε ένα Πρόγραμμα μελέτης.
Είναι σημαντικό να διαβάζεις με προγραμματισμό και οργάνωση, ώστε να έχεις τον απαραίτητο χρόνο.
Όσο περισσότερες λεπτομέρειες περιέχει η ύλη, τόσο πιο πολλές επαναλήψεις είναι απαραίτητες.
Να κάνεις μια κατανομή εργασίας δηλαδή να χωρίσεις την ύλη σε μικρότερες ενότητες ώστε να μπορείς να τη χειριστείς καλλίτερα.

Οι πολλαπλές μορφές της Νοημοσύνης



Ο Howard Gardner στο βιβλίο του Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century. New York: Basic, 2000 υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη ευφυΐα δεν έχει μία και μοναδική μορφή ενώ αναγνωρίζει εννέα μορφές ανθρώπινης ευφυΐας.

Η αμφισεξουαλικότητα της εφηβείας, ως μύθος και ως κλινική πραγματικότητα

Χρήστος Ζερβής


H εφηβεία αποτελεί την τελευταία, μεγάλη, καθοριστική, ψυχολογική καμπή που οδηγεί την παιδική σεξουαλικότητα στην ενήλικο οργάνωση. O Freud
γράφει το 1905 (Τρία δοκίμια για τη θεωρία της σεξουαλικότητας) ότι "Mε την αρχή της ήβης εμφανίζονται μεταμορφώσεις που θα οδηγήσουν την παιδική σεξουαλικότητα στη φυσιολογική τελική της μορφή" (σ. 109). Λίγες σελίδες πιο κάτω, στο ίδιο κείμενο, αναφερόμενος στη διαφοροποίηση των φύλων κατά την εφηβεία, ο Freud
σημειώνει: "Από τότε που έλαβα γνώση της θεωρίας της αμφισεξουαλικότητας, έδωσα αποφασιστική σημασία σε αυτόν τον παράγοντα και πιστεύω ότι δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τις σεξουαλικές εκδηλώσεις του άνδρα και της γυναίκας χωρίς να τη λάβουμε υπόψη" (σ. 126).

Οι επιπτώσεις που έχουν στα παιδιά οι ψυχικές διαταραχές των γονέων. Αποφυγή του στιγματισμού, βελτίωση της φροντίδας

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ - ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ 2003"


Πριν από 4 δεκαετίες ο Michael Rutter σε μία πρωτοποριακή μονογραφία επεσήμανε κινδύνους στην ανάπτυξη παιδιών με γονείς με ψυχικές διαταραχές. Από τότε ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έχουν προσανατολιστεί σε αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους. Παρόλα αυτά έχουν καθυστερήσει κατά πολύ τα μέτρα για τη βοήθεια και την υποστήριξη αυτών των οικογενειών. Δύο πρόσφατες μελέτες από εθνικά σώματα της Αυστραλίας και της Μ. Βρετανίας αργοπορημένα έκαναν κάποιες σημαντικές προτάσεις. Πάντως υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τη λήψη μέτρων και την ανάπτυξη παρεμβάσεων που βασίζονται σε δεδομένα.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ



Συντάκτης: Εμμανουήλ Πολυζόπουλος (Ψυχίατρος)
Οι διαταραχές της διάθεσης είναι από τις πιο συχνές νόσους. Μολονότι πολλοί γιατροί είναι εξοικειωμένοι με τις εμφανείς μορφές της κατάθλιψης και της μανίας, οι πιο ασαφείς σύνθετες μορφές είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζουμε μία συνοπτική αλλά περιεκτική προσέγγιση στη διάγνωση και στη θεραπεία όλων των διαταραχών της διάθεσης.